“Hádaly se houby, hádaly se v lese,

kterou z nich si houbař v košíku odnese.
A už kráčí lesem houbař kudrnatý,
nevzal ani jednu, byly jedovatý.

Milí rodiče, milé děti,

tento týden byl houbový 🍄🍄🍄. Hned v pondělí jsme se podívali na jedlé i nejedlé houby a s úžasem jsem doslova zírala, kolik druhů hub děti znají a umí pojmenovat! Jsou báječné! V centrech jsme houby vykrajovali z hmoty, kterou jsme uvařili, hráli jsme si na houbaře a při říkačce “Chodí houbař po lese” jsme sbírali houby, stavěli jsme houby z hříbkové stavebnice, vyráběli jsme houby z papíru a roličky, houby jsme modelovali a vyráběli z přírodnin a díky úchvatné dětské fantazii vznikly celé krásné lesy, také jsme z písku postavili celý les a naučili se písničku “Hádaly se houby v lese” (mazurka).

Povídali jsme si společně o tom, že houby v lese jsou každá jiná, stejně jako lidé. A tak jsme zjišťovali, v čem se lišíme, že někdo je malý, jiný velký, někdo mladý, jiný starý, nebo hodný či zlý atd., ale že jsme každý jedinečný! Také jsme zvládli společně vymyslet, jak bychom se měli chovat v lese, jaká pravidla je potřeba dodržovat, ale hlavně proč.

Ve středu jsme krásně zvládli focení portrétů, každý spolupracoval jako zkušený model/ka. Ve čtvrtek se předškoláci vydali na výlet do Království železnic, kde je čekal výukový program, který se týkal dopravy, a poté se přesunuli na prohlídku expozice. Více o výletu v samostatném příspěvku https://www.mskurandove.cz/2022/10/06/kralovstvi-zeleznic-2/. A v pátek jsme si již tradičně zasportovali, proběhli se, zkusili kotrmelce, házení i rovnováhu na kladině resp. obrácené lavičce.

Díky krásnému počasí jsme mohli na zahradě jezdit na odrážedlech nebo s tatrami, kopat i házet míčem, sbírat kaštany a také listy, ze kterých jsme vyráběli respektive vyráběly (kluky to zase tolik nebralo 😉) růžičky.

Protože máme příští čtvrtek dopoledne ve školce divadlo https://www.mskurandove.cz/akce/divadlo-popletli-jsme-pohadku/, tak do solné jeskyně půjdeme až ten další čtvrtek. K divadlu patří společenský oděv, tak na něj, prosím, nezapomeňte.

Všechny moc prosíme o donesení papírových kapesníků pro děti, neboť nám došly (netýká se to těch, kteří již dnes přinesli, těm děkujeme!).

Děkujeme Toničce a Josífkovi a jejich rodičům za donesený meloun, který byl výtečný, a také za jablka.

Užijte si krásný víkend! Pokud budete mít čas a budou správné povětrnostní podmínky, vyrazte spolu s dětmi pouštět draka, protože se dětem budou zážitky příští týden hodit k našemu tématu 🪁🪁🪁

Lucka, Terka, Jíťa a Miluška