Líně, žije DÝNĚ

Milí rodiče,

i další téma bylo motivováno podzimním časem, časem dýní, líných dýní.

„Byla jednou jedna dýně, byla dobrá hospodyně.
Ráda jedla, vodu pila a pěkně se kulatila.
A když měla tak 3 kila,
nechtěla už ležet líně na zahradě v mokré hlíně,
a tak se k nám přikulila.
Tady mě máte, přátelé, se mnou vám bude vesele“.

Po ukončení a nalezení odpovědí na otázky z pohádkového příběhu O Švestkové babičce, jsme se připravovali na dýňový den. Na společnou akci Dýňobraní. Uvítací ranní rituál, říkadlo nás zahřálo. „Dobrý den, dobrý den, dýňový dnes bude den, dobrý den, dobrý den, dneska si ho užijem“.

Dýni jsme zkoumali a hráli si s ní. Povídali si, co o dýni víme. Jakou má barvu, kde roste, z čeho vyroste, co potřebuje ke svému růstu, co se zní dá uvařit, jaký má tvar, co by to mohlo být, kdyby to nebyla dýně…? (Kutáleli jsme dýní, míčem, i sebou – váleli sudy, běhali s otáčením kolem své osy). Děti hledaly věci, které jsou kulaté jako dýně, mají barvu jako dýně. „Do všech koutů zajdi, něco kulatého, oranžového najdi“.

Nechyběla naše oblíbená a již známá, nabalovací hra, při níž se děti postupně zamotávají do kola – tlusté dýně. Hýbat se pak dá opravdu pouze líně. Aby z nás však nevyrostly tlusté dýně, víme, že se musíme pravidelně hýbat. A to my děláme 🙂 Také víme, že bychom měli zdravě jíst. Vybírali jsme tedy zdravé a nezdravé potraviny.  

Hledali jsme odpověď na to, proč se vlastně dýně vydlabávají? Odpověď jsme našli v irské legendě o Jackovi. Přece proto, aby se nám vyhnuly špatné věci a nemoci. Pokud jste si nevydlabali dýni ve školce, můžete tak učinit třeba o nastávajícím víkendu, a věřit, že vás ochrání.

Společně si víkend užijte a v pondělí hurá do školky. Saša, Mirka, Lenka

PS: Tento týden mezi nás přišel Maxíkův tatínek Jirka. V centru dílna společně s dětmi vydlabal dýni, která bude chránit nás veverky. Venku si děti s tatínkem užili hru Rybičky rybáři, hru na auta…. Děkujeme za pomoc, spolupráci, krásný přístup k dětem a těšíme se, kdo mezi nás přijde příště.

Děkujeme za krásný podvečer při našem Dýňobraní. Vaší velké spolupráce si moc vážíme.

Ve čtvrtek jsme navštívili podzimní výstavu MŠ Tréglova. Je tam vidět pěkné tvoření dětí spolu s rodiči. Fotky vám mohou být inspirací, třeba pro vaše tvoření.

V pátek nesmělo chybět cvičení, dnes kvůli dešti již uvnitř.