Mik, Miku, Mikuláš přinesl nám zimní čas

Ahoj Kočky a Kocouři,

tento týden nás provázelo téma Mikuláš, Anděl a Čert. V ranním kruhu jsme si zopakovali písničku Mik, Miku, Mikuláš s pohybem a udělali si myšlenkovou mapu: Co víme o svátku sv. Mikuláš. Na nástěnce si můžete podle obrázků odvodit, co děti věděly o tomto svátku. Dále jsme se rozřadili do center: v dílně děti modelovaly z alobalu a zatloukaly Mikulášskou berlu. V manipulacích skládaly a lepily puzzle s motivem čert, Mikuláš, anděl. V kostkách stavěly nebe a peklo. V knihách a písmenech rozhýbaly svou ruku za pomoci grafomotorických listů. 

V úterý jsme pracovali v centru manipulace, kde jsme stříhali Mikulášovy vousy. V knihách a písmenech jsme vytleskávali slova, říkali si která hláska je první a poslední. V pokusech jsme nasypali na čtvrtku rozpustnou kávu a dělali do ní prstem čertíky. Následně jsme čtvrtku postříkaly vodou. S trochou fantazie tam snad čertíky po zaschnutí taky vidíte. V písku jsme dodělávali Mikulášovy vousy. Potom k nám do třídy dorazil Mikuláš s Andělem, ale bohužel k nám doslova vletěl i jeden čert. Bylo to nepříjemné, všichni jsme se lekli. Proto jsme se k tomuto okamžiku v pátek společně v kruhu vrátili. Děti jsme pochválily, jak byly statečné, že to tak dobře zvládly, a proto, že nám to bylo všem nepříjemné, domluvily jsme se, že příští rok řekneme Mikulášovi, ať čerta nechá za dveřmi. V kočkách jsou stejně jen hodné děti a čert tam není třeba. Prosíme, kdo z dětí v pátek nebyl, vyřiďte mu od nás, že jsou na něj paní učitelky hrdé, jak to zvládl/a.

Středa patřila tradičně solné jeskyni. Byla to naše poslední návštěva, náležitě jsme se s ní rozloučili. 

Čtvrtek jsme si dramatizovali v kruhu legendu o sv. Mikuláši. A pracovali v centrech: Ateliér: Představ si cestu (Mikuláše, anděla a čerta) a nakresli to. V domácnosti modelovaly ze slaného těsta čertíky, anděla a Mikuláše, nebo vykrajovaly. V knihách a písmenech obtahovaly motiv podle čáry. Potom jsme si došli koupit jmelí do třídy a dali stromeček do stojánku.

Po pátečním poohlédnutí za Mikulášskou návštěvou jsme se věnovali tělocviku.

V úterý nás čeká prosincová oslava narozenin, seznam věcí na oslavu již visí na dveřích, moc děkujeme za spolupráci.

Krásný víkend přejí

Naty, Lucka, Aneta, Jíťa