Veverka

Ahoj Veverky,
začátkem týdne se ještě objevilo sluníčko a vylákalo nás ven ze školky. V pondělí jsme navštívili solnou jeskyni a odpoledne využili herní prvky v naší zahradě. Procvičovali jsme obratnost při lezení na síti, na žebříky, schody a lezeckou stěnu. Ke cvičení se využilo švihadlo, lano a chůdy. První lekce pohybového kroužku se konala také v zahradě MŠ. Na přání dětí se úterní centra přesunula do přírody. V ateliéru se místo barev a štětců používaly klacíky a barevné listy. Společnou aktivitou vznikl strom na okraji lesa. Pokusy nás naučily co je krátké – dlouhé, tlusté – tenké, široké – úzké, vysoké a nízké. Objevovali jsme zvířata v lese a pozorovali veverku při hledání potravy. Zkoumali jsme mravence ve vykotlaném dubu, sojku s barevným peříčkem i straku zlodějku. Společně jsem využili přírodniny k hudebním hrátkám.
S veverkou jsme nakonec zůstali celý týden. Louskaly a přebírali jsme jadérka, dokončovali jsme obrázky lepením a vystřihováním, prozkoumali jsme a postavili ve třídě celý les. Nezapomněli jsme ani na ochutnávku semínek, které veverce tak chutnají.
Příběhy nejen z lesa nám přináší i kniha ,,Byla jedna Moucha” od malířky, spisovatelky a ilustrátorky Daisy Mrázkové, která je právem považována za jednu z nejzajímavějších českých autorek dětských knih. Rudolfína je moudrá moucha, která už leccos prožila. Helenka je veselá a podnikavá holčička, zvědavá na celý svět. Ptá se na spoustu věcí, které by dospělému mohly připadat nepodstatné nebo banální – ale mouše naštěstí ne.
Taková malá moucha ví o světě ledacos. A protože je moudrá, ví také, že někdy je lepší si něco přát než to mít, že každý má své malé tajemství, že strach je k ničemu, že na každý smutek existuje lék, že některá přání jsou hloupá a někdy se věci dějí lépe, než bychom si mohli přát. Jeden příběh posíláme k poslechu i vám.
https://www.youtube.com/watch?v=cCkLumvxvXQ
Děkujeme za spolupráci při pořádání voleb v naší MŠ. Pokud děti zítra do MŠ nedorazí, nezapomeňte, že NEJSOU automaticky omluvené. Je třeba je včas omluvit, pokud jste tak již neučinili.
V pondělí nás navštíví divadlo. Děti se oblékají tak, jak je do divadla vhodné.
V příštím týdnu se zaměříme na prozkoumávání podzimu spolu s trnkovou bábou, aneb měla bába trnku, vařila ji v hrnku.

Příjemný víkend.
Míša, Saša, Lenka a Lenka