Jak se kočička stala švadlenkou a kocourek zedníkem.

Ahoj Kočičky,
máme za sebou další týden v netradičním uspořádání. Musíme pochválit děti i rodiče za trpělivost a pochopení pro ztíženou situaci, avšak dle postřehů a hodnocení dětí musíme říct, že se vše i za pomocí rodičů zvládlo a děti si týden užily bez větších komplikací a omezení. Několikrát se nám povedlo odběhnout na dopolední část programu (řízenou činnost) do třídy koček.
V pondělí obě třídy vyrazily na delší procházku. Ušli jsme 4,5 kilometru. Obešli část Barrandova především po lesních cestách a pěšinkách, objevili nová a zajímavá místa, pohráli si v lesní tělocvičně a zahájili týden o povolání pozorováním pracujících lidí v lese a na stavbě.
V úterý se předškoláci zúčastnili primární prevence. Otevřela se nám tak možnost zopakovat si pravidla ve třídě a naučit se i pravidla, která dodržují děti ze třídy veverek. Zeptejte se dětí, zda si pravidla pamatují. Mluvte s nimi jaké pravidlo jim dělá problém dodržovat a co by se s tím dalo dělat.
V ostatních dnech se pracovalo pod záštitou povolání a profesí, které si děti vybraly. Zaujaly je zedníci a dělníci na stavbě. A tak nám ve třídě vznikly domy a stavby z kostek, modelíny, pomocí barev, lega a písku. Naučili jsme se básničku a zopakovali písničku.
Díky oblíbené hře s kostýmy v dramatice jsme se přenesli do krejčovství, povídali si a vyzkoušeli práci švadlenky. Oblečení jsme zdobili geometrickými tvary, malovali na látku, ,,šili” šaty, kalhoty i trička. Vyzkoušeli jsme provlékání a vyšívání. Většině dětem dělá problém uzlík. Kličku i uzlík by děti měly umět před nástupem do ZŠ. Trénujte i doma.
V zahradě jsme vyzkoušeli práci malíře, kuchaře, řidiče, policisty na motorkách i uklízeče a zametače silnic. Kluci dokonce vytvořili ,,počítačový program” (takto to opravdu pojmenovali) a zakreslili plány.
Týden se všem moc líbil a v tématu povolání budou v kočičkách pokračovat. Popovídejte si s dětmi o vašem povolání, co ke své práci potřebujete, co se vám na vaší práci líbí, co vám vaše práce přináší, ale i o nutnosti vzdělání , co musíte umět a co jste se už naučili. Myšlenka i k vlastní sebereflexi.
Přejeme všem ,,marodům” brzké uzdravení, dětem krásné prázdniny plné zážitků a všem klidný a pohodový víkend.
Tým MŠ