Pokazit se může, napravit se musí.

Milý rodiče,

vaše děti jsou čím dál tím více šikovnější, samostatnější a zdatnější. Přesvědčují nás o tom každý den. Většina si dokáže pomoc, poradit, dohodnout se, půjčit si hračky, spolupracovat. Zejména naši předškoláci. Je velká radost vidět, jak mladším kamarádům pomáhají. Důkazem byl pondělní výlet do Holyně a Prokopského údolí. Předškoláci mají mezi sebou malého kamaráda, pomáhají mu s chůzí do kopce, v terénu i s ukládáním věcí do batohu.

Úterý odstartoval popletený příběh o kohoutkovi(nechte si vyprávět). Dali jsme hlavy dohromady a vše prozkoumali, odhalili. Víme, že chyba nám všem pomáhá, že není nepřítel, za chybu se netrestá, chyba se dá napravit. Vzniklo další pravidlo. Pokazit se může, napravit se musí. Zkusme na to prosím všichni myslet i doma, v práci, v běžném životě. Ať může zaznívat „To je dobře, to je dobře, tak to dělej dál, teď jsi to dokázal.“

S tím, co víme, jsme se dostali do dalšího tématu. Umíme si poradit v situacích, kdy nám něco nejde nebo nám hrozí nějaké nebezpečí? Dokáží si děti, ale nejen ty, představit, že klapnutím vypínače se nerozsvítí světlo? Tablet a televize nepůjdou pustit, obchody budou zavřené, nebudeme si moc koupit jídlo, nepoteče voda? Ztratíme se v přírodě, ve městě na dovolené…? Pomocí knížky „Kurz přežití pro děti” od Amara Ibrahima, zjišťujeme, že každá situace se dá vyřešit. Děti si po seznámení samy vybíraly oblast, kterou chtějí prozkoumat. Práce v centrech tak tentokrát vznikla z momentální situace.

Prohlídněte si s dětmi fotografie, a zkuste hádat, co jsme v kterém centru dělali. Něco můžete o víkendu také vyzkoušet, procvičit, objevit… Třeba adresu domů, telefonní číslo. Vaše pravidlo, co udělat, když se ztratím. Rozdělat oheň a něco na něm uvařit. Přefiltrovat vodu od nečistot, nebo vyrobit krabičku poslední záchrany. Copak by do ní děti asi daly?

Hezký víkend Saša, Míša, Lenka a Lenka

PS: Vaše prožitky i nové poznatky sdílejte prosím na naší WhatsApp skupině Veverky. Děkujeme.