Vstávej, vstávej, ratata,

podzim ťuká na vrata, aneb není babka jako babka.

Milí rodiče,

pondělní návštěva solné jeskyně odstartovala další týden. Cestou si děti postupně osvojují a připomínají bezpečnostní pravidla chodců, pravidla volného pohybu i orientaci v blízkosti školky.

V úterý se třídou nesl zvuk ťukání a pohybová hra ,,Vstávej, vstávej ratata, podzim ťuká na vrata”. Tyto aktivity nás přivedly na skutečnost, že se blíží podzim. Povídali jsme si o tom, podle čeho podzim poznáme. Prší, fouká vítr, barví se listí, padají kaštany, můžeme trhat trnky, šípky, musíme se tepleji oblékat, nosíme holiny…Společně jsme vstoupili do pohádkového příběhu Babky Trnkové. Děti se naučily písničku ,,Měla babka trnku”, kterou babce při její návštěvě také zazpívaly. Zpívaly jí …DEJ MI BABKO trnku… Velké překvapení ale bylo, že jim babka žádné trnky nedala. Přemýšleli jsme tedy proč. A děti to vymyslely. V písničce jsem změnili oslovení z babky na babičko, ale hlavně se přidalo kouzelné slovíčko PROSÍM. Ve středu jsme tedy babičce telefonovali znovu, řekli jsme si, co vše do telefonu musíme říci. Pozdravit, představit se, poprosit, poděkovat a rozloučit se. Babička šla zrovna kolem, a co myslíte? Přišla? Dala? No, na to jak to bylo se zeptejte dětí. Kouzelná slovíčka tak budou součástí pravidel ve třídě. Bylo by moc dobře, kdyby platila i u vás doma.

Naše třída se zapojila do programu ,,Přečti ” neziskové organizace Mezi námi o.p.s., která se zaměřuje na vzájemné poznávání a spolupráci generací. Mottem organizace je: „Když se potkávají generace, dějí se zázraky!“ Každé úterý k nám tedy bude chodit pohádková, čtecí babička, která bude po obědě dětem číst pohádky.

Práce ve všech centrech směřovala k tomuto tématu. Prohlídněte si fotografie a nechte děti vyprávět. Vše také můžete vidět na nástěnce v šatně.

Čtvrtek patřil společnému programu ,,Bubnování”. Celý program proběhl ve veselé a živé náladě.

Všem děkujeme za spolupráci, co se týče pátečního uzavření veverek, z důvodu konání voleb.

Na závěr dnešního příspěvku nám dovolte malou připomínku. Malé děti zvládly adaptaci na nové prostředí většinou skvěle. Ví, že jsou ve školce, kdo je tu s nimi, jak se kdo jmenuje, co je během dne čeká, kde najdou hračky, kapesníky, wc, že mohou požádat o pomoc… Pomoc starších dětí se opět osvědčila. Pomoc, ale potřebují také od vás. Nejen mladší děti, ale občas i ty starší totiž používají k oblékání své rodiče. Někdy také k obouvání, nebo dokonce k odpovídání. Není to však jejich chyba. Uvědomte si, že správný čas na učení je právě teď. Naším společným cílem je, aby se děti uměly samostatně převléknout, věci převrátit a uložit na místo tomu určené, aby se obouvaly a zouvaly, aby se odpoutaly od rodičů, orientovaly se ve třídě, používaly toaletu, uměly spláchnout, umýt si ruce, aby se uměly vysmrkat a kapesník hodit do koše. Každý společný okamžik máte vy, rodiče, příležitost věnovat dítěti individuální péči v získávání těchto kompetencí. Je zbytečné čekat až budete mít víc času, více klidu, víc sil, víc trpělivosti, nebo až se to bude více hodit. Ten správný čas začít je právě teď.

Užijte si krásný podzimní víkend, najděte čas na klidné oblékání, obouvání a společné povídání. Saša, Míša, Lenka a Lenka