🎵 … že jsem takhle zbarvená, říkají mi červená, Karkulka červená, že jsem takhle zbarvená.

Ahoj kočičky,

týden zase uplynul jako voda, stejně jako ty předchozí týdny a najednou tu máme jaro. Nejen to astronomické, ale i podle počasí. Takže jsme konečně na zahradě odkryli pískoviště a to jste měli vidět kolik bylo rozzářených očí a jak se to najednou v pískovišti hemžilo jako v nějakém mraveništi. Venku jsme si to náramně užívali dopoledne i odpoledne.

Během našich činností nás tento týden doprovázela pohádka O Červené Karkulce, kterou jsme přeci museli zařadit, když už jsme ta červená třída. Byli jsme překvapeni, jak dobře všichni pohádku znají. Děti pohádku poznaly podle košíčku, bábovky a květin. Zvládli jsme si pohádku vyprávět v kruhu společně, každý z nás řekl jednu – dvě věty, bylo to moc hezké a i ti nejmenší měli jasno, jak pohádka pokračuje. Společně jsme také chronologicky seřadili obrázky k pohádce. V pohybových chvilkách třeba Vlk honil Karkulku, vyběhl při doznění říkanky “Vlk chodí po lese, všichni se ho bojí, my do lesa nechodíme, proto se ho nebojíme”. Nebo jsme hráli Horkou bábovku, kdy bábovka byla míč a my “bábovku” museli rychle odhodit, abychom se nespálili, což byla legrace. V centrech se opět stříhalo, lepilo, skládalo, malovalo fixem a vodovkami, kreslilo, skládala se stavebnice PIXIT a z kostek stavěl les a chaloupka Karkulčiny babičky. Všechny výtvory jsou k obdivu na nástěnce a nebo ve fotkách níže. A co hlavně, děti si pohádku v dramatice nacvičily a pak nám ji zahráli. Máme to na videu, tak kdo bude chtít, můžeme přes Whats App sdílet – ideálně ale, aby někdo vytvořil skupinu “Kočičky rodiče”, kam bychom video nasdíleli. Skupina se bude hodit i při jiných příležitostech. Ale je to na zvážení vás rodičů.

Ve středu propukla oslava Dorotky a Toničky. Dorotka nám povyprávěla, co k narozeninám dostala a jaký měla dort a oslavu doma. Tonička se s námi podělila o svá přání a plány na oslavu i dort. Potom jsme si dali báječný ovocný salát a zmrzlinu s čokoládovou polevou. Díky krásnému počasí jsme měli diskotéku venku, to bylo taky moc prima. Při pátečním tělocviku jsme protrénovali obratnost na dvou opičích drahách, protáhli se a zrelaxovali.

Příští týden nás čeká Ferda Mravenec. Děti, které budou přespávat prosíme, aby dorazily v černém oblečení, ať jsou z nás krásní mravenci. Nezapomeňte děti přivést do školky v 18 hodin již navečeřené a po večerní hygieně s malou svačinkou (druhou večeří), kartáčkem na zuby a pastou, čelovkou nebo baterkou a ideálně s nějakou bábovkou či koláčem k snídani. Více v odkazu https://www.mskurandove.cz/akce/noc-s-andersenem/, na nástěnce nebo na druhém díle přihlášky, kde jsou důležité informace. Připomínáme, že je povinnost rodičů být na telefonu po celou dobu trvání akce. V sobotu v 9:00 si pro děti přijďte před pavilon.

Jak jste si jistě všimli, že na dveřích třídy máme informaci o zákazu nošení vlastních hraček a karet do třídy, s výjimkou plyšáků na spaní. K tomuto jsme přistoupili kvůli konfliktům a rozptýlení dětí hračkami v době převlékání ven nebo z venku.

Důležitá informace pro všechny. Je nezbytné, aby každé dítě mělo v pytli v budníčku náhradní oblečení. Stále máme děti, které mají úplně prázdný budníček. Tento týden se stalo několikrát, že si dítě na ven nepřevléklo kalhoty. V oblečení od písku dítě do třídy nepustíme a ono pak nemá v čem do třídy jít. Zbytečně pak děti pláčou, že si nechtějí vzít oděv, který jim půjčujeme a je to pro ně úplně zbytečně velký stres. Věříme, že každý má doma navíc jedny tepláky/legíny a tričko, takže jistě není problém, aby toto mohlo být ve školce k dispozici. Stejně tak ponožky a spodní prádlo. Opakujeme to od září již po několikáté a stále bez změny. Rodičům dětí, kteří mají v pytli vždy náhradní oblečení se omlouváme a velice děkujeme za spolupráci, vážíme si toho, opravdu to usnadní soužití ve třídě.

Přejeme krásný víkend a v pondělí na viděnou,

Lucka, Adélka a Jíťa